tiistai 20. syyskuuta 2011

Joulukaktus

Joulukaktus minulla on ollut jo pitkään mutta kukkimaan en sitä ole saanut...kunnes matkin naapuriani ja Saksassa asustavaa tuttuani. He ovat laittaneet kaktuksensa kesäksi ulos, jonka jälkeen ne ovat kukkineet kauniisti. Nyt minunkin kaktuksessani on kauniita punaisia nuppuja:


Kaiken huipuksi yksi 'lehdistä' oli tippunut kesän aikana multaan ja on nyt kasvattanut juuret.
Toinen verso on näkyy yllä olevassa kuvassa oikeassa alareunassa.

sunnuntai 18. syyskuuta 2011

Valkoista

Valkoinen daaliani Tsuki Yori No Shisha on voimissaan, joten piti jakaa sen kuvia teidänkin kanssa. On palkitsevaa, että viime vuonna LIDListä hankkimani yksi ainoa mukula on tehnyt toisena vuotenaan kymmenkunta nuppua ja kukintoa. Samoin Painted madamin - sekin kun sai alkunsa yhdestä ainoasta LIDLin mukulasta. Saa nähdä kuinka runsaita daalianiittyjä meille kertyy ensi vuonna. Jos joku ihmettelee, olenko käyttänyt jotain ihmeaineita näiden daalioiden kukkimiseen, niin vastaus on en todellakaan. Ne ovat rinteessä, joka on suurimmaksi osaksi hiekkamaata, jonka päällä on noin 10 cm multaa. Mutta nämä ja sipulikukkani pitävät siitä.


Häiriintyneen näköinen daalia ja muuta

Perheen emännän paiskiessa töitä hoitovapaalla oleva isäntä oli kuvaillut puutarhaa. Yksi Painted Madan -kukinnoista on häiriintynyt eli väribalanssi hiukan hakusessa:


Neljästä kärhöstäni viimeisessä on ollut pitkään iso nuppu. Tällä viikolla se vihdoin aukesi:

Puutarhan kukkivat kukat ovat nyt harvassa. Daaliat, kärhö, maa-artisokka ja elokuunasteri kyllä vielä kukkivat, samoin etupihan ruusut ja syysvuokko. Enää ei siis voi tuntikaupalla ihailla niiden kukintaa.

Mieheni kanssa ollaan sen sijaan panostettu kompostointiin ostamalla vanhojen puisten ja kannettomien lehtikompostien sijaan Biolanin puutarhakompostori. Toivomme, että tuossa eivät rikkaruohot sikiä niin kuin vanhassa mallissa. Vanhan mallin mullat on nyt osittain levitetty paikkaamaan takapihan nurmikon kuoppia. Nurmikon siemenetkin on kylvetty. Syksy on kerrassaan hyvää aika parantaa nurmikkoa ja kylvää uusi!

sunnuntai 11. syyskuuta 2011

Perennoja uusintakierroksella

Osa jo kesällä kukkineista perennoista tekee jo uutta kukintakierrosta. Siitä esimerkkeinä olkoon isotähtiputki ja loistesalvia:

Syysleimuistani kukkii enää vain kuvassa oleva Europa-lajike:
Phlox paniculata 'Europa'
Valkoinen daalia Tsuki Yori No Sisha on alkanut kukkimaan. Tämä revityn näköinen daalia jakaa varmasti mielipiteitä:

Tämä perinteisempi daalia on herättänyt mehiläisessä janon
Kesäkukkien nuutuessa ostin oven viereen pari kanervaa. Kauniita nuo ovat, aina:

Maa-artisokka kukkii tällä hetkellä kauniisti ja erittäin korkealla:

Lopuksi vielä kuva puutarhan makoisista omenoista nauttivasta esikoispojastani. Tänä vuonna satoa on tullut jonkinlaisesti mutta valitettavasti laatu on ollut huonoa. Tällä viikolla maahan tippuneista jopa puolet on saattanut olla hyviä. Aiemmin maahan tippui vain mätiä tai matoisia.

tiistai 6. syyskuuta 2011

Mitä ihmettä, gladiolus tähän aikaan vuodesta!

Siistiessäni tänään lisää ns. liljapenkkiäni huomasin että yksi kukkavarsista, jotka lienevät talven yli kellarissa talvehtineita gladioluksia (miekkalilja), onkin kehittämässä kukkia. Tähän aikaan vuodesta? Selkeät kukat siitä tulossa on, joten katsotaan ehtivätkö ne puhjeta talveksi. Tämä pikkuinen oli kehittynyt salaa kuihtuneiden liljanvarsien takaa. Ovelaa...
Daalia 'Tsuki Yori No Shisha' on avautumassa.
.

sunnuntai 4. syyskuuta 2011

Uutta elämää syyskuussa

Vaikka on jo syyskuu, osa kukista luo uusia versoja ja pyöreään kukkapenkkiin sijoittamani valkoisen malvan ja harjaneilikan siemenet ovat itäneet osittain:
Harjaneilikan idänneitä siemeniä

Valkoisen malvan alkuja.
Saman pyöreän penkin tuoksukurjenpolvi on levinnyt huomattavasti loppuelokuun sateiden ansiosta:
Etupihalla lyhtykoiso kukkii vielä vaatimatonta valkoista kukintaansa mutta osassa varsista on jo nähtävissä vihreä siemenkota, joka muuttuu lopulta näyttävän palavanoranssiksi ja on myös syötävissä!

Etupihalla vaatimattoman kukinnan omaavan varjoyrtin kauniin vaalean vihreät lehdet pääsevät näin syksyllä oikeuksiinsa luonnonkiviä vasten.

Eilen ehdin hetkisen puuhailla puutarhassa poistaen kuihtuneita kukintoja esim. daaliapenkistä, jotta daaliat pääsevät loistamaan ja kasvamaan leveyttä ihan niin kuin haluavat.
Daaliapenkistä on poistettu kuihtuneet liljanvarret.

Lopuksi vielä kuva lakastuneista nauhusten kukinnoista. Kuvassa olevasta penkistä kukkivat enää kultapiisku, syyssädekukat ja jokunen harva syysleimu. Yllätyksekseni huomasin että kuvassa etualalla oleva magnolia on kasvanut korkeutta. Kesä alkaa kuitenkin olla auttamatta ohi.

Perennarivistö syyskuun alussa

Tässä sama rivistö alkukesästä

torstai 1. syyskuuta 2011

Kultapiisku keltainen

Kultapiiskut ovat pitkään näyttäneet siltä kuin keltainen sade alkaisi hetkenä minä hyvänsä. Viimein se sitten alkoi:



Painted madamin ensimmäinen nuppu on auennut täysin.
Valkoisen 'Tsuki Yori No Shisha' -daalian 1. nuppu on avautumassa.