torstai 10. toukokuuta 2012

Voi hitsi, lisää daalioita!

Viime viikolla tarttui matkaan kolme uutta daaliaa: ponpondaalia Stolze von Berlin, koristedaalia Manhattan Island & pallodaalia Eveline. Kaikki ihan erilaisia verrattuna aiempiin pihallamme olleisiin väreihin ja daalialajikkeisiin. Tänään kävin Saiturin pörssissä ja siellä oli tarjouksessa mukuloita 3 kpl/5 euroa. No, tietysti tartuin tarjoukseen ja kävelin kaupasta ulos mukanani koristedaalia Duet & kaktusdaalia Yellow Star.

Koristedaalian kukkamykeröt ovat niin kerrannaisia, ettei keskusta näy lainkaan ja laitimmat ovat hiukan taakse kiertyneitä (kuvassa alla vasemmalla). Pallodaaliat jaetaan pallo- ja ponpondaalioihin, joista jälkimmäiset ovat ensimmäisiä pienempiä. Jako siis tehdään kukan halkaisijan mukaan. Ylärivin keskimmäinen on ponpon ja vasemmanpuoleinen pallo. Kaktusdaaliat ovat äärimmäisen kerrannaisia ja kapeareunaisia (kuvassa alla oikealla). Näiden lisäksi on ainakin anemonekukkaisia daalioita, joissa sisemmät kukat ovat pillimäisiä ja ulommat leveitä kuten kaulusdaalioilla ja  kaulusdaalioita, joissa reunimmaisena on yksi kiehkura laitakukkia ja sisäpuolella yksi tai useampi laitakukkien muodostama kiehkura. Yksinkertaiskukkaisiakin on tietysti olemassa. Niitä minulla ei taida olla yhtään.
Koska mukulatarjous oikeutti kolmeen mukulaan 5 eurolla, daalioiden lisäksi ostin kauniit lehdet omaavan käenkaalin eli onnenapilan (Oxalis Deppei, kuvassa alla keskellä). Olen saanut sitä Marja-Liisalta yhteen tai kahteen otteeseen, mutta aina se on talvella hävinnyt. Pussin kyljen ohjeistuksesta olin ymmärtäväni että tämän pitäisi säilyä talven yli turpeen tms. alla. No, katsotaan, katsotaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti